Saturday, May 11, 2013

etümoloogia

Kõigepealt "etümoloogia" enda päritolu:

kreeka etymon*  "tõeline, õige tähendus" (etymon on kesksooline variant sõnast etymos  "tõeline, õige, reaalne, päris", seotud sõnaga eteos  "tõde") →
etyomologia – "(sõnade) tõeliste tähenduste uurimine"

Ka inglise keeles kasutatakse sõna etymon mingi sõna varasema vormi tähistamiseks.

Cicero tõlkis selle sõna ladina keelde kui veriloquium, aga ladina keeles kasutati ka kalkat etymologia (minu ladina sõnastik märgib mõlemad harvaesinevaks, nii et ma ei tea, kumb tavalisem oli), viimane rändas edasi Euroopa keeltesse. Inglise keelde näiteks vanaprantsuse kaudu.

Iseenesest tekib küsimus, et kas eteos ei võiks juba mingit otsa pidi ethose-eetika-jms-ga seotud olla. Lühidalt: paistab, et ei ole (?). Ethos ei ole juurelt nähtavasti üldse "tõega" seotud, vaid hoopis "iseendaga" (vt pikemalt siit).


*Ma translitereerin siin ja edaspidi kreeka sõnad jõhkralt ladina tähestikku, sest siis on need minu jaoks kuidagi vähem hirmuäratavad. Andestust, filoloogid, Heideggeri-fännid ja muidu targad inimesed.


1 comment:

  1. Very Nice information!! I like this Very much !!
    #Pind #swed #treatement in #pune #pind #swed #massage in #aundh #pune #pind #swed #ayurvedic #panchkarma #treatement in #aundh #Ayurvedic #Clinic in #Khadaki #Ayurvedic #Clinic near #Khadaki #pune.
    Pind swed ayurvedic panchkarma massage treatement in aundh pune | Ayurvedic Clinic near Khadaki pune

    ReplyDelete